Runt omkring i världsarvet på södra Öland finns spännande platser som vittnar om odlingslandskapets historia, människoöden, ovanliga naturfenomen och mycket annat. Berättelser som berör och väntar på att bli berättade. Tills nu!
– Vi är väldigt glada att kulturminister Parisa Liljestrand och landshövding Allan Widman kommer till Södra Ölands odlingslandskap och inviger våra nya, digitala berättelser om världsarvet, säger Ulrik Brandén (M), kommunalråd och ordförande för Världsarvsrådet.
Alla är varmt välkomna till invigningen!
Plats: Möckelmossen på Ölands stora alvar.
Datum: Onsdag 25 september
Tid: 10.00
På plats finns också Ölandsguiderna som har tagit fram berättelserna.
Mörbylånga kommun bjuder på fika.
Om projektet:
I våras gick Mörbylånga kommun ut med en förfrågan om vilka platser allmänheten ville höra mer om i världsarvet, intresset var stort och 80 tips kom in. Av de 80 förslagen har 20 valts ut. Platser som är tillgängliga via någon av vandrings- eller cykellederna som löper genom Södra Ölands odlingslandskap har prioriterats och också berättelser som skildrar världsarvets unika värden och olika tidsperioder. Berättelserna publiceras digitalt på hemsidan och i appen Naturkartan samt vara tillgängliga via QR-koder som placeras på platserna. Satsningen möjliggörs med stöd från Länsstyrelsen Kalmar län och Riksantikvarieämbetets medel för världsarvssamordning.
Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap:
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.
The post Allmänheten bjuds in till invigning i världsarvet med kulturminister Parisa Liljestrand och landshövding Allan Widman appeared first on Södra Ölands Världsarv.